MANGER PÉKSÉG

Manger Serkenyeres

Lenk Zsolt a nevem, közel 30 évet szakácsként dolgoztam, 2024-ben elindítottam a Manger Serkenyeres pékségemet, Budapest 16. kerületében. 

sörtörkölyről, a sörfőzés által keletkezett melléktermékről és annak újrahasznosítási lehetőségeiről egy 2021-ben publikált cikkben* olvastam. Mivel a vendéglátás nagyon kiszámíthatatlanná vált a Covid alatt, valami újat kerestem és óriási lehetőséget láttam a sörtörköly újrafelhasználásában.

A maláta sörtörköly a sörfőzés során keletkező fogyasztásra alkalmas melléktermék, amelyet jelenleg 90%-ban takarmány előállításra használnak fel. 

A sörtörköly feldolgozásának menete szárítással történik, majd köves gabona őrlővel liszt őrlemény készül belőle.

Az alap termékek – pékáruk - elkészítése során több különböző gabona és maláta sörtörkölyt használok fel és kovásszal dolgozok, lassú kelesztést alkalmazok, ezáltal egy különleges ízvilágú kovászolt kenyeret kapunk. A sörtörköly mint superfood - ismert a kedvező egészségügyi hatásáról, valamint az upcycled (újrahasznosított) élelmiszerek fenntartható és környezetbarát szerepéről.
Sok kutatás és cikk olvasható ebben a témában, tudomásom szerint nincs még egy pékség akik újrahasznosítanák a malátatörkölyt (sörtörkölyt) rajtam kívűl itthon. 

 

Köszönöm szépen és üdvözlettel 
Zsolt